Wagony odstawione
Wagony odstawione
Lista obecnie odstawionych wozów typu 105N:
(w nawiasie data ostatniego zaobserwowania na trasie)
R-1 Będzin:
- #268+269 (2021.01.16) - kasacja
- #783 zderzenie z #731+730
R-2 Katowice:
R-3 Bytom:
- #354+355 (2021.03.03) - ?
- #707+708 (2021.01.03) - remont w ZUR
- #760 (2021.03.08) -?
R-4 Gliwice:
- #506 przeróbka na roboczy
- #617 (2020.05.20) - uszkodzony czop skrętu
- #733 (2020.11.06) - kolizja z ciężarówką
Post zmienił właściciela z użytkownika elot360 na użytkownika #530+540, który zajmie się utrzymaniem i aktualizowaniem listy.
(w nawiasie data ostatniego zaobserwowania na trasie)
R-1 Będzin:
- #268+269 (2021.01.16) - kasacja
- #783 zderzenie z #731+730
R-2 Katowice:
R-3 Bytom:
- #354+355 (2021.03.03) - ?
- #707+708 (2021.01.03) - remont w ZUR
- #760 (2021.03.08) -?
R-4 Gliwice:
- #506 przeróbka na roboczy
- #617 (2020.05.20) - uszkodzony czop skrętu
- #733 (2020.11.06) - kolizja z ciężarówką
Post zmienił właściciela z użytkownika elot360 na użytkownika #530+540, który zajmie się utrzymaniem i aktualizowaniem listy.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2021, 08:19 przez #530+540, łącznie zmieniany 1561 razy.
Re: Gdzie jest #777?
Może przechodzi jakieś prace na Stroszku, lub jest odstawiony z jakiegoś powodu. Przyczyny mogą być różne.Filip_777 pisze:Gdzie sie podziewa #777? Już go od maja nie widziałem na trasieOstatnio widziany 5 maja na 902....
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki
R - obsada z rozkładu
K - obsada z kamerki
Tak ale ostatni raz widziany był w maju, a przetarg odbył się znacznie później. Znaczy to że od tego czasu nie kursował z jakiejś technicznej przyczyny.Peter pisze:A może po prostu pojechał do MPK Łódź ? Przecież był wytypowany do remontu.
Z drugiej strony mogli go już faktycznie wysłać...

Legenda:
R - obsada z rozkładu
K - obsada z kamerki
R - obsada z rozkładu
K - obsada z kamerki
Ostatni raz #777 widziałem 30 kwietnia w Zajezdni Stroszek, stał przed halą napraw razem z #684, #713+714, #766 i #954.luki pisze:Tak ale ostatni raz widziany był w maju, a przetarg odbył się znacznie później. Znaczy to że od tego czasu nie kursował z jakiejś technicznej przyczyny.
Skoro mówimy o odstawionych wagonach - co się dzieje ze składem #492+493 oraz z #501, #509, #602, #652, #666, #676, #684, #762?
O #777 w DPD ostatni raz pisze 4 maja.Boguś pisze:Ostatni raz #777 widziałem 30 kwietnia w Zajezdni Stroszek, stał przed halą napraw razem z #684, #713+714, #766 i #954.luki pisze:Tak ale ostatni raz widziany był w maju, a przetarg odbył się znacznie później. Znaczy to że od tego czasu nie kursował z jakiejś technicznej przyczyny.
Skoro mówimy o odstawionych wagonach - co się dzieje ze składem #492+493 oraz z #501, #509, #602, #652, #666, #676, #684, #762?
A co do odstawionych będzińskich wozów, to:
- #501 od 11 września przestał się pojawiać na poc. 2610. Poprzedniego dnia jeździł do końca dnia.
- #509 ostatni raz widziałem 20 sierpnia. Pewnie przechodzi jakieś większe prace naprawcze, bo wcześniej psuł się chyba najczęściej ze wszystkich wagonów. Widziałem go rzadko, a jak tak to często zjeżdżał lub był ściągany.
- #602 nie jeździ od niedawna. Ostatni raz widziałem go 21 września.
- #666 ostatni raz widziałem 8 września, ale poc. linii 22 widzę rzadko, więc pewnie jeszcze jeździł kilka dni. Mam nadzieję, że nie zostanie znowu odstawiony na długi czas.
- #762 ostatni raz widziałem 4 września.
Odstawiony jest też wagon #761, który w zajezdni stoi od lipca. Na początku sierpnia stał w hali napraw, ale nic przy nim nie robiono.
Od tej środy (10.09) powinien zostać odstawiony kolejny wagon, który miał stłuczkę z samochodem ciężarowym. Nie znam obrażeń jakie doznał tramwaj, ani jaki to był wagon. Podejrzewam, że to #627 lub 759, bo nie widziałem ich od tego czasu. Od środy nie widziałem też #567, #740 i #754, ale to pewnie z tego powodu, że nie widziałem poc. 2206, 2209 i 2210.
Tak poza tym to chyba można zmienić nazwę tematu na np. "Gdzie jest #777 i inne (odstawione) wagony?" (czy coś takiego

A temu przecież nic nie dolega. Ostatnio jeździł we wtorek gdy staranował puszkę. I myślę że te obrażenia w cale nie wypłyną na jego odstawkę. Zapewne wyjechał tego samego dnia z nowym migaczem....Boguś pisze: Skoro mówimy o odstawionych wagonach - ... #684...
Legenda:
R - obsada z rozkładu
K - obsada z kamerki
R - obsada z rozkładu
K - obsada z kamerki
O tym składzie to już wspominałem minimum kilka tygodni temu. Nie wiem co się z nim stało.Boguś pisze:Skoro mówimy o odstawionych wagonach - co się dzieje ze składem #492+493

Dziwną u nas politykę w sumie uprawia TŚ. Wydają miliony na modernizacje stopiątek a inne wagony stoją często miesiącami na torach odstawczych w oczekiwaniu na naprawę...
*SDIP (U.N.O.)
W odpowiedzi na pytanie postawione w temacie zamieszczam link do zdjęcia w Łódzkiej Galerii Transportowej:
http://gtlodz.eu/i7962
Jak widać #777 postawiono pod ścianą przed jakąś łódzką osiemsetpiątką
http://gtlodz.eu/i7962
Jak widać #777 postawiono pod ścianą przed jakąś łódzką osiemsetpiątką

Aha. Link do fotki był już wcześniej na forum WPK w temacie o modernizacjach wagonówPeter pisze:Dzięki DW za namiary do fotek
Jednym słowem znalazł się poszukiwany ulubieniec Filipa.![]()
No to teraz szukamy #492+493 (bo widzę, że ktoś zmienił trochę tytuł tematu).

Zmieniłem tytuł tematu, żeby później nie tworzyć odrębnych tematów dla każdego z wozów

Niestety, nie widuję go ani na placu zajezdni, ani na torach odstawczych.Peter pisze:A #492+493 jak nie ma tak nie ma.Nie widać go gdzieś rzelfix na zajezdni odstawionego ?
Ja go ostatni raz widziałem w akcji jak jeszcze Stroszek obsługiwał 11...
Zapewne ukrywa się na hali, albo przed jej bramą, gdzie trudno dostrzec odstawione tramwaje zza płotu.
Miejmy nadzieję, że niedługo już się pojawi

Z innej beczki... Na TWB pojawiło się zdjęcie wagonu #535 odstawionego w Poznaniu.
http://phototrans.eu/2-203781.html
#534 właśnie przechodzi RB, ale szczegółów nie znam (choć sam chciałbym wiedzieć coś więcej), a #602 był dzisiaj widziany przez Witję na poc. 2601.Mika0005 pisze:Kto wie co się dzieje z wagonami #534 (oprócz tego że przechodzi naprawę w ZUR) i #602 ?
Natomiast od 29 marca nie kursuje wagon #553. A od początku nie były widziane też: #509, #513, a #524 ostatni raz był widziany 5.04, a przeze mnie chyba w marcu.
Z tego co widzę to ostatni raz był widziany 4 marca.Boguś pisze:Widział ktoś #674?
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2008, 21:31 przez DW, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzieję się tak chyba z uwagi, że wyszukiwarka kropki traktuje wraz ze słowem i liczbami jako jedno wyrażenie.ff pisze:Dopisane: Już wiem. Jak się wpisze "740." to wyszuka :/ Ewenement, bo przecinek i inne znaki w niczym nie przeszkadzają.
Dlatego wpisując 740, nie znajduje nam 740. połączonego z kropką.
By zapobiec takiemu przeoczeniu wpisujcie w wyszukiwarce np. "740" (przed i po ciągu znaków użyć cudzysłowie )
Wtedy już nie będzie problemu, i temat gdzie za 740 jest kropka już wyskoczy w wynikach

Legenda:
R - obsada z rozkładu
K - obsada z kamerki
R - obsada z rozkładu
K - obsada z kamerki
Podobno stoi rozszabrowany.Peter pisze:Następnym znakiem zapytania jest skład #317+321. Widział ktoś go w ruchu w ogóle ostatnio
To może #576 powróci do ruchu.memphis pisze:Z dniem 30 kwietnia 2008 r. skreślono ze stanu wagony 325 z Będzina i 764 ze Stroszka.
Ostatnio zmieniony 08 maja 2008, 19:58 przez Boguś, łącznie zmieniany 1 raz.
Stoi w towarzystwie #718 na tyłach. Solówka w stronę jazdy listwa czerwona, solówka tyłem z listwą kremową i bez reflektorów, następnie #718 i #321 w stronę jazdy, a kawałek za nimi #764 przy którym nadal nic nowego, tak jak rok temu.Boguś pisze:Podobno stoi rozszabrowany.Peter pisze:Następnym znakiem zapytania jest skład #317+321. Widział ktoś go w ruchu w ogóle ostatnio
Czy ktoś wie co to za tajemnicza solówka, bo ta pierwsza (od lewej) to bez zwątpienia będzie chyba #317.
#774 stoi zdaje się w towarzystwie #29 na tyłach przy hali.
Legenda:
R - obsada z rozkładu
K - obsada z kamerki
R - obsada z rozkładu
K - obsada z kamerki
To chyba coś odmalowanego - farba wygląda na świeżą.luki pisze:Czy ktoś wie co to za tajemnicza solówka, bo ta pierwsza (od lewej) to bez zwątpienia będzie chyba #317.
Zaryzykowałbym mimo wszystko stwierdzenie, że to odmalowany #470 (zaobserwowany ostatni raz 23. kwietnia przez Filipa_777). Tylko jego sobie przypominam z takimi odblaskami nad przednimi kierunkowskazami. Być może wrócił już na Stroszek... :eye:
Oba raczej nie wyglądały by aż tak dobrze, po za tym #743 zdaje się nocuje w ZUR.rzelfix pisze:Albo może któryś z rozbitków #743 lub #775?
Chyba mnie przekonałeśff pisze:Moim skromnym zdaniem jest to wagon 375.

Legenda:
R - obsada z rozkładu
K - obsada z kamerki
R - obsada z rozkładu
K - obsada z kamerki
Jak informuje krzychu14, na Stroszku odstawione są:
- #609+610 po uderzeniu w drzewo
- #682 najechany przez #347.
Rozpięto także #471+478, #471 kursuje w malowaniu zakładowym.
Zastanawia mnie, czemu jeszcze nie wyjechał #575? Może planują powrót składu #576+575?
Poza tym jaki będzie los #693, który jest odstawiony prawie rok po wykolejeniu? Czy planowany jest jego remont, czy może jednak kasacja?
- #609+610 po uderzeniu w drzewo
- #682 najechany przez #347.
Rozpięto także #471+478, #471 kursuje w malowaniu zakładowym.
Zastanawia mnie, czemu jeszcze nie wyjechał #575? Może planują powrót składu #576+575?
Poza tym jaki będzie los #693, który jest odstawiony prawie rok po wykolejeniu? Czy planowany jest jego remont, czy może jednak kasacja?
682 faktycznie zniknął w połowie kwietnia z naszych raportówBoguś pisze: - #682 najechany przez #347.

Na WPK było napisane swego czasu, że prawdopodobnie będzie remontowany. Ale na pewno o tym wieszBoguś pisze: Poza tym jaki będzie los #693, który jest odstawiony prawie rok po wykolejeniu? Czy planowany jest jego remont, czy może jednak kasacja?

Ps. Czekam z niecierpliwością na jakieś zdjęcie 471, mam nadzieję, że jest z piękną kremową listwą

To teraz pomieszałeś. 471+478 miał wtedy jeszcze Gorący Kubek. 718 nie kursuje znacznie dłużej, a 347 mógł sobie puknąć w 682 i już wyjechać. 740 też szybko wyjechał po najechaniu.luki pisze:Z DPD wynika że 12.05 już skład spięto, chyba że ponownie go rozpięto...
Ponadto wynika na to że nie kursuje jednak #718...
Chodziło mi o to że Boguś w sobotę 10 maja mówił mi że #718 już kursuje, gdy mówiłem mu że jest odstawiony i wspominałem jeszcze że jest na zdjęciu z 4 maja w towarzystwie #317+321.ff pisze:To teraz pomieszałeś. 471+478 miał wtedy jeszcze Gorący Kubek. 718 nie kursuje znacznie dłużej, a 347 mógł sobie puknąć w 682 i już wyjechać. 740 też szybko wyjechał po najechaniu.luki pisze:Ponadto wynika na to że nie kursuje jednak #718...
Natomiast o #347 nic nie pisałem

Legenda:
R - obsada z rozkładu
K - obsada z kamerki
R - obsada z rozkładu
K - obsada z kamerki
Ale fakt że #718 nie kursuje pozostaje faktem więc to stwierdzenie przecież nie było w żaden sposób błędneff pisze:Jak na forum będziemy sobie pisać komentarze do osobistych rozmów (bez żadnego dodatkowego wyjaśnienia) to się zrobi straszny bajzel.

Aha, jeszcze w DPD dnia 08.05 pojawiła sie o nim wzmianka że kursował, zdaje się rzeflix pisał że go poznał na zdjęciu z kamerki... ale jakoś nie przeczytałem do dziś tam Twojej późniejszej wypowiedzi że to nie on, więc po części przez to pewnie to moje wspomnienie dzisiaj o nim...
Legenda:
R - obsada z rozkładu
K - obsada z kamerki
R - obsada z rozkładu
K - obsada z kamerki
Z tego co piszecie wnioskuję, że nie czytaliście wypowiedzi na forum WPK, więc pozwolę sobie ją zacytować.

Chociaż trochę to dziwne, bo #347 jeździ, a #682 nie kursuje od kwietnia (o czym już wcześniej pisaliście), więc może jednak "krzychu14" się pomyliłkrzychu14 z forum WPK pisze:Witam.Znowu jakiś kryzys dopadł stroszkową zajezdnię.Do rozbitków dopisujemy skład 609-610(nieciekawie wygląda po spotkaniu z drzewem) oraz wagon 682 najechany przez 347 w tym tygodniu.Skład 471-478 jest rozpięty z czego pierwszy wagon kursuje solo w malowaniu zakładowym.